Spring naar de inhoud
Home » Blog » Hotspots toegelicht

Hotspots toegelicht

Voor het configureren van een hotspot verwijs ik jullie door naar de respectievelijke pagina op de website.

Met deze post wil Niko, ON3CAI, enkel het principe van de werking van Hotspots eenvoudig toelichten.

Het OpenDMR netwerk is een een netwerk waarbij verschillende repeaters met elkaar verbonden zijn door in dit geval het internet. Naast een fysiek RF adres, zijnde de frequentie, kan je deze repeaters ook bereiken via hun internet adres, het IP adres. Er staat ergens een centrale server (PC) die je acces geeft tot dit OpenDMR netwerk en al zijn verbonden repeaters. In dit geval dus hotspots.opendmr-belgium.be (of IP-adres 34.78.3.30).

Dit IP adres geeft je dus via een hotspot access tot het gehele repeater netwerk en je
bent daar dus op elke repeater te horen. De Sysops hebben via deze weg TG 2061 206
en 2062 hier op geconfigureerd. Dus met dat IP adres en één van die talkgoups ben je overal te horen op de repeaters, door gebruikers die op dezelfde talkgroup zitten.

Daarnaast hebben die OpenDMR repeaters ook nog hun eigen IP adres, want om iets aan het internet te hangen moet je een PC/Server hebben om die RF om te zetten naar eentjes en nullen voor op het internet.

Dus die repeaters hebben hun eigen IP adres dat je kan bereiken. Als je je hotspot instelt op een lokaal IP adres van een repeater en je gebruikt TG9 (zo ingesteld door de Sysops) dan ben je enkel te horen op die lokale repeater.

Er zijn verschillende soorten hotspots. Pi-Star, OpenSpot en DVSwitch is ook een soort hotspot.

Als deze toestellen kunnen dus lokaal (specifiek repeater) of globaal naar het netwerk
gaan. Maar elke hotspot heeft zo zijn eigen kenmerken en beperkingen.

  • De Pi-Star is single slot dus kan maar één verbinding maken je programmeert dus ofwel een lokale repeater of de globale.
  • De OpenSpot3 heeft 5 verschillende profielen die je kan voorprogrammeren VB Brandmeister, OpenDMR en dan nog 3 lokale OpenDMR repeaters.
  • DVSWITCH heeft een gelijk aardige config als Openspot3, ware het niet dat wij met de Server Configuratie acces voorzien op alle Lokale repeaters (telkens een tegelijkertijd ook)
  • Er zijn ook dualslot hotspots, daar ken je vb de 2061 en een lokale TG van vb
    ON0AND tegelijk op monitoren) afhankelijk van de TG die je uitstuurt van je
    toestel zal die dan voor de lokale of voor de globale TG gaan


Belangrijk onderscheid tussen DVSwitch en de andere hotspots is dat bij DVswitch er geen RF meer aan te pas komt. De DVSwitch app maakt daar rechtstreeks verbinding met DMR netwerk via je Android Radio of Smartphone. Voor de andere hotspots heb je nog steeds een DMR compatibele portabel of mobiel nodig om te connecteren op de respectievelijke hotspot.

Voorbeelden van Android Radios zijn: Inrico T320 – Inrico TM7 plus – RFinder B1 – Hytera PNC380 – Hytera PDC760 – …

Over die OpenSpot3 en DVswitch twee moet je dan maar eens de uitgebreide manuals lezen op de OpenDMR website, daar staat dat ook in uitgelegd: https://www.opendmr-belgium.be/hotspot-instellen/

Kortom: je hebt een profiel geconfigureerd op je hotspot om rechtstreeks naar ON0AND te gaan. Dan moet je vanuit je portable ook altijd TG9 meesturen. Zit je op het globale OpenDMR netwerk met je Hotspot, dan moet je een van de globale TG’s (206 – 2061 – 2602) meesturen om die respectievelijk te bereiken.

Dat zie je ook uitgelegd hier: https://www.opendmr-belgium.be/gebruikte-talkgroups-en-tijdsloten/

De lijst van lokale repeaters en hun IP adres staat ook in mijn OpenSpot3 manual.

Bij Brandmeister werken die lokale repeaters niet.

Dus je kan alle lokale repeaters werken vanuit een Hotspot, maar niet tegelijkertijd. Tenzij je véél Hotspots en Portabels configureert.

Je QSY’t door in je hotspot een ander profiel te selecteren of de instellingen te
veranderen. Op de DVSWITCH Server kan je dat met één druk op een knop, daar staan alle lokale repeaters ook voorgeprogrameerd.

Openspot 3 kan dat ook met beperkt aantal profielen.

Hieronder voorbeeld van hoe een DVSwitch mobile account is geconfigureerd om via één druk op de knop verbinding te maken met de Lokale repeater, het algemene OpenDMR netwerk of zelfs Brandmeister.

73″
ON3CAI